Despre blog


Am început acest blog pentru a avea un loc în care să publicăm tanrenga, cel mai scurt poem legat, scris de doi poeţi.

Aici, pot fi citite şi pot fi publicate şi creaţiile altor poeţi.

Pentru a fi publicate, poemele trebuie trimise la adresa mtirenescu@yahoo.com.

Comentariile deţinătorilor de cont google apar direct pe blog.

Vă invităm să ne scrieţi, dacă aveţi propuneri, să ne criticaţi şi să contribuiţi la completarea blogului. Dacă există interesul pentru acest gen, putem face un blog pe care să publicăm poeme în lanţ.

Vă aşteptăm!

vineri, 8 decembrie 2023

Schiță de prefață

 

Ce e tanrenga

            Doi poeți au scris o carte de tanrenga, poeți care au o pasiune pentru poemele haiku, tanka și alte poeme specifice literaturii japoneze.

            Ce e haikuul? Ce este tanka?  Se știe că haikuul este un poem în 3 versuri, de 17 silabe, repartizate 5-7-5. El răspunde întrebărilor: „Unde?”, „ Când?”, „ Ce?”.  Tanka are 31 de silabe repartizate 5-7-5-7-7, deci are 5 versuri. În parte, cerințele referitoare la subiecte sunt aceleași, doar că poemul tanka poate avea ca temă și dragostea. Inițial, a fost un poem de dragoste, apărut în China.

            „Tanka clasică folosise cu moderație figurile de stil care erau în spiritul limbii… metafore-metonimii sau epitete convenționale, cuvinte cu mai multe sensuri… ”  Astfel, poemul tanka, prin aluziile la unele legende literare,  a devenit intraductibil. „Ieșirea din impas îl va constitui «renga» ‒ «poezia legată» sau «poemul-în-lanț », care va înlesni apariția unui gen nou, derivat din tanka, dar și mai scurt decât el: așa-zisul haikai sau haiku.” (1)

            Tanka, forma eminentă a poeziei clasice japoneze are kireji ( cezură) obligatoriu în primele trei versuri. Tratează despre sentimentele şi relaţiile umane, dar o referire la natură (reprezentat de kigo şi nu numai) nu lipseşte însă niciodată.

            Tanka a fost împărțită în „versurile de sus”, adică tristihul inițial, de 17 silabe, care va deveni hokku/ haiku, și „versurile de jos”, adică distihul final, de 7-7 silabe. Dacă acest poem este scris ca dialog între doi poeți, va fi numit tanrenga sau „renga scurtă”, cel mai scurt „poem-în-lanț”.

 

1. Acsan, I., Constantinescu, D., TANKA – HAIKU. ANTOLOGIE DE POEZIE CLASICÃ JAPONEZÃ, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1981;

Niciun comentariu: